Du er her:   Hjem > Fra vugge til grav

Fra vugge til grav

Hvad gør jeg ved...

Fødsel:

Hvis I ikke er gift og ønsker fælles forældremyndighed, skal I senest 14 dage efter fødslen udfylde en Omsorgs- og ansvarserklæring på www.borger.dk

Navne:

Barnet skal navngives senest 6 måneder efter fødslen.

Navngivning ved dåb: Aftales med sognepræsten i den kirke, man ønsker, dåben skal afholdes. Se afsnittet om dåb nedenfor.

Navngivning uden dåb: Skal ske på www.borger.dk

Navneændringer: Skal ske på www.borger.dk og koster et ekspeditionsgebyr på 505 kr. (2020). Hvis navneændringen sker i forbindelse med vielse er det gratis.

Konfirmation:

I Grevinge kirke er der i 2020 konfirmation 3. maj og 10. maj. Tilmelding sker til sognepræsten.

Vielse:

Kontakt sognepræsten. Før vielsen kræves der en prøvelsesattest, som har en gyldighed på 4. mdr. og som rekvireres via www.borger.dk.
Borgerservice i bopælskommunen udsteder attesten.

Da vielsen har juridisk gyldighed, skal vi foruden prøvelsesattesten have navne og adresser på 2 vidner til vielsen.

Kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab: Kontakt sognepræsten. For vielser i udlandet, skal vielsen forinden være registeret i bopæls- eller udrejsekommunen. Man kan ikke få foretaget gebyrfri navneændring i forbindelse med kirkelig velsignelse.

Dødsfald:

Skal anmeldes snarest muligt til sognepræsten i afdødes bopælssogn. Dette også selvom afdøde skal begraves uden kirkelig handling. Dødsattesten bliver
udleveret af lægen.

Bisættelse/begravelse:

Aftales med sognepræsten.

Det praktiske omkring gravsted og evt. pynt af kirken aftales med graveren.

Dåben – en god start på livet

Når et barn bliver døbt, er det en festdag, hvor et lille nyt medlem bliver budt velkommen i fællesskabet. Fællesskabet i kirken, og fællesskabet i familien.

Hvert år bliver godt 40.000 mennesker døbt – de fleste af dem som små børn. Der er flere gode grunde til, at så mange vælger at lade deres børn blive døbt.

- I dåben takker vi Gud for vores barn. - I dåben beder vi Gud om at være med, velsigne og beskytte vores barn gennem hele livet. Vi får et løfte om, at Gud vil være med det, og at vi ikke står alene. - I dåben bliver barnet medlem af folkekirken med alle dets fællesskaber, traditioner og privilegier. Barnet får del i en kulturarv, som har spillet en stor rolle i den danske historie. - Dåben er en gave, som gælder hele livet – uanset hvornår man bliver døbt.

Nogle tænker måske, at det er smartere at vente med at døbe sit barn, så de selv kan bestemme. Men man kan også vende den rundt og sige, at I gør barnet en stor tjeneste ved at døbe det som spæd. For i dåben får vi den store gave, at vi bliver Guds barn. Man kan altid fravælge at være en del af kirkens fællesskab senere i livet, hvis man ikke ønsker det. Men med barnedåb viser I jeres barn, hvilke værdier, traditioner og tro, I ønsker at give dem med i livet, så de ikke står alene med deres valg.

Måske har I allerede besluttet, at jeres barn skal døbes. Måske er I i tvivl. Måske er I uenige.

Det er også altid muligt at tage en snak med en præst om dåb – også før I har besluttet jer.

I Grevinge Kirke finder dåb normalt sted under gudstjenester på søndage og andre helligdage med undtagelse af juleaften og langfredag. Der er dog også mulighed for at få sit barn døbt om lørdagen.

Ønsker du at få dit barn døbt – skal du kontakte sognepræsten for at aftale en dag hvor I kan mødes og tale om dåben, og naturligvis for at aftale dagen for dåben. Dette gælder også for børn, der ikke er født i sognet.

PÅSKEBLOMST, HVAD VIL DU HER?

1 Påskeblomst! hvad vil du her?
Bondeblomst fra landsbyhave
uden duft og pragt og skær!
hvem er du velkommen gave?
Hvem mon, tænker du, har lyst
dig at trykke ømt til bryst?
Mener du, en fugl tør vove
sang om dig i Danmarks skove?

2 Ej i liflig sommerluft
spired du på blomsterstade,
ej så fik du rosens duft,
ikke liljens sølverblade;
under vinterstorm og regn
sprang du frem i golde egn,
ved dit syn kun den sig fryder,
som har kær, hvad du betyder.

3 Påskeblomst! men er det sandt:
Har vi noget at betyde?
Er vor prædiken ej tant?
Kan de døde graven bryde?
Stod han op, som ordet går?
Mon hans ord igen opstår?
Springer klart af gule lagen
livet frem med påskedagen?

4 Kan de døde ej opstå,
intet har vi at betyde,
visne må vi brat i vrå,
ingen have skal vi pryde;
glemmes skal vi under muld,
vil ej vokset underfuld
smelte, støbes i det dunkle
og som lys på graven funkle.

5 Påskeblomst! en dråbe stærk
drak jeg af dit gule bæger,
og som ved et underværk
den mig hæver, vederkvæger:
Hanegal og morgensang,
synes mig, af den udsprang;
vågnende jeg ser de døde
i en påske-morgenrøde.

6 Ja, jeg ved, du siger sandt:
Frelseren stod op af døde!
Det er hver langfredags pant
på en påske-morgenrøde:
Hvad er segl og sværd og skjold
mod den Herre kæk og bold?
Avner kun, når han vil ånde,
han, som svor os bod for vånde.